Portalul ofera informatii complete despre cabinete individuale de avocatura, cabinete asociate, societăți civile profesionale de avocatura.

Partenerii nostri ofera: consultații și cereri cu caracter juridic; asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice și a instituțiilor, precum și a altor persoane juridice; redactare de acte juridice, atestarea identității părților, a conținutului și a datei actelor prezentate spre autentificare; asistare și reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în fața altor autorități publice cu posibilitatea atestării identității părților, a conținutului și a datei actelor încheiate; apărare și reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice în raporturile acestora cu autoritățile publice, cu instituțiile și cu orice persoană română sau străină;

Administrarea interogatoriul in procesul civil

Administrarea interogatoriul in procesul civil

Interogatoriul (marturisirea) reprezinta o modalitate prin care o parte din proces poate obtine o marturisire in fata instantei despre imprejurari de fapt care au legatura cu pretentia dedusa judecatii. Marturisirea judiciara este obtinuta in cursul judecatii in fata instantei de judecata, prin intermediul unui set de intrebari formulat de catre partea adversa, careia instanta i-a incuviintat o asemenea proba . Constituie marturisire judiciara si cea facuta de parte spontan, fara a fi intrebata prin interogatoriu, instanta consemnand marturisirea in cuprinsul incheierii de sedinta.

In situatia in care instanta de judecata a incuviintat proba cu interogatoriul va trebui sa formulati in scris setul de intrebari pe care doriti sa il adresati partii adverse. In practica, se procedeaza la intocmirea unui tabel format din doua coloane in cadrul caruia, in coloana din stanga se vor nota intrebarile, iar in coloana din dreapta se vor consemna raspunsurile partii interogate.

a) Luarea interogatoriului persoanei fizice

Interogatoriul trebuie inaintat instantei de judecata pentru a proceda la adresarea intrebarilor partii chemate in acest sens. Interogatoriul nu trebuie sa fie depus la dosar cu mult timp inainte pentru ca partea adversa sa nu aiba timp sa-si pregateasca raspunsurile. De aici rezulta elementul surpriza al interogatoriului.

Art. 352 din Codul de procedura civila prevede ca cel chemat in persoana va fi intrebat de catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte. Cu incuviintarea presedintelui, fiecare dintre judecatori, procurorul (cand participa la judecata), precum si partea adversa pot pune direct intrebari celui chemat la interogatoriu. Partea va raspunde fara sa poata citi un proiect de raspuns scris in prealabil. Ea se poate folosi insa de insemnari, cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri. Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, registre sau dosare, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu. Cand ambele parti sunt de fata la luarea interogatoriului, ele pot fi confruntate.

In cazul in care interogatoriul urmeaza a fi luat reprezentantului legal al unei persoane lipsite de capacitatea de exercitiu (ex: persoane puse sub interdictie judecatoreasca) sau cu capacitate de exercitiu restransa (ex. minori), intrebarile pot fi adresate numai daca sunt in legatura cu actele incheiate si faptele savarsite in aceasta calitate, desi obiectul litigiului ar putea privi drepturile sau/si obligatiile persoanei reprezentate.

Consemnarea raspunsurilor la interogatoriu

Raspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeasi foaie cu intrebarile. Interogatoriul trebuie sa fie semnat pe fiecare pagina de catre presedinte, grefier, de cel care l-a propus, precum si de partea care a raspuns dupa ce a luat cunostinta de cuprins. In aceeasi maniera, vor fi semnate adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse, sub sanctiunea de a nu fi tinute in seama. Daca partea interogata sau cealalta parte nu vrea ori nu poate sa semneze, se va consemna in josul interogatoriului.

In cazul in care interogatoriul a fost dispus din oficiu, precum si in situatia in care intrebarile au fost adresate direct de fiecare dintre judecatori, procuror (cand participa la judecata), precum si de partea adversa, vor fi consemnate in incheierea de sedinta atat intrebarile, cat si raspunsurile.

b) Luarea interogatoriului partii aflate in strainatate

In vederea luarii interogatoriului unei persoane care se afla in strainatate, legea instituie anumite reguli speciale. Astfel, daca nu exista vreo prevedere contrara prin tratate, conventii internationale la care Romania este parte ori prin acte normative speciale, partea care se afla in strainatate si este reprezentata in proces printr-un mandatar va putea fi interogata prin acesta.

In acest caz, interogatoriul va fi comunicat in scris mandatarului, care va depune raspunsul partii dat in cuprinsul unei procuri speciale si autentice. Daca mandatarul este avocat, procura speciala certificata de acesta este suficienta.

c) Luarea interogatoriului persoanelor juridice

Statul, celelalte persoane juridice de drept public, precum si persoanele juridice de drept privat vor raspunde in scris la interogatoriul ce li se va comunica in prealabil, acesta trebuind sa fie atasat cererii de chemare in judecata in dublu exemplar, unul pentru instanta, iar celalalt pentru a fi comunicat partii adverse.

Art. 254 alin. 4 lit. c) din Codul de procedura civila stipuleaza ca in acele situatii in care interogatoriul a fost propus peste termen si trebuie comunicat in scris partii chemate la interogatoriu, partea care l-a propus are obligatia de a depune intrebarile in termen de 5 zile de la incuviintarea mijlocului de proba .

Sanctiunea nerespectarii acestei reguli consta in decaderea partii din solicitarea respectivei probe, dupa cum stabilesc prevederile art. 254 alin. 1 din Codul de procedura civila.

Persoana juridica va trebui sa raspunda instantei in scris, pe cat posibil pe formularul care contine intrebarile, semnat pe fiecare pagina de reprezentantul persoanei interogate. De asemenea, adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse raspunsurilor vor trebui semnate de reprezentant, sub sanctiunea de a nu fi luate in considerare. Desi legea nu prevede ca raspunsul la intrebari trebuie sa fie remis instantei in dublu exemplar, este necesar sa precizam ca partii care a propus proba trebuie sa-i fie permis sa ia cunostinta de aceste raspunsuri, inclusiv prin acordarea unei amanari daca raspunsurile sunt de o complexitate care nu ar putea fi analizate de indata.

Cu titlu de exceptie, asociatii cu drept de reprezentare din cadrul societatilor de persoane (societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, etc.) vor fi citati personal la interogatoriu.

S-au tot purtat discutii in privinta delimitarii societatilor cu raspundere limitata ca societati de persoane sau de capital, diferenta constituind-o evolutia si dimensiunea economico-sociala a acestora. Insa, ori de cate ori aceste societati sunt constituite dintr-un sigur asociat, este evident ca acesta ar putea fi chemat personal la interogatoriu pentru a relata fapte personale de natura sa conduca la solutionarea litigiului.

d) Luarea interogatoriului prin judecator delegat sau comisie rogatorie

Pentru persoanele care, din motive intemeiate, sunt impiedicate sa se prezinte in fata instantei de judecata (boala grava, handicap, varsta inaintata), aceasta din urma poate incuviinta luarea interogatoriului la locuinta celui chemat sa raspunda, printr-un judecator delegat. Acesta poate fi unul dintre judecatorii din completul de judecata sau chiar tot completul. In acest caz, raspunsurile la intrebari se vor consemna in prezenta partii adverse sau in lipsa, daca aceasta a fost citata si nu s-a prezentat.

Daca partea ce urmeaza a raspunde la interogatoriu locuieste in circumscriptia unei alte instante, ascultarea se va putea realiza prin comisie rogatorie.

4. Consecintele neprezentarii la interogatoriu si refuzul de a raspunde

Daca partea chemata la interogatoriu, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la intrebari sau nu se infatiseaza, instanta de judecata poate considera aceste imprejurari ca o marturisire deplina ori numai ca un inceput de dovada in folosul partii care a propus interogatoriul. In aceasta din urma situatie, pentru completarea probatoriului pot fi admise, atat dovada cu martori, cat si alte probe (inscrisuri, expertiza, cercetare la fata locului, etc.), inclusiv prezumtiile.

De asemenea, chiar daca partea raspunde la interogatoriu si recunoaste anumite fapte in conditiile aratate mai sus, instanta de judecata, coroborand-o cu alte probe, poate inlatura marturisirea, considerand ca nu este sincera.

© 2019 Copyright by avocati-romania.ro